Veelgestelde vragen voor mentoren
De meest voorkomende vragen van mentoren hebben wij voor u verzameld en hieronder beantwoord.
Voor wie is de mentortraining bedoeld?
Voor mentoren die de Mentorlessen over Stress (MoS) gaan geven. Er is een aparte training voor de lesmodule voor de onderbouw en een aparte training voor de lesmodule voor de bovenbouw. De trainingen verschillen inhoudelijk van elkaar, evenals de inhoud van de lessen.
Volg ik de onderbouw- of bovenbouwtraining?
Dat is een keuze die door school gemaakt wordt en hangt uiteraard af van welke klas u mentor bent.
De meeste vmbo-scholen kiezen voor de onderbouwmodule in klas 1 en 2 en de bovenbouwmodule in klas 3 en 4. Maar het kan zijn dat uw school voor andere leerjaren heeft gekozen.
Binnen het havo/vwo worden doorgaans de mentoren van klas 2 en 3 getraind in de onderbouwmodule en mentoren van klas 4 en 5 in de bovenbouwmodule. Maar ook daarin kan een andere keuze gemaakt worden.
U kunt binnen school navraag doen of u de onderbouw- of de bovenbouwtraining nodig heeft. Veelal is een afdelingsleider of zorgcoördinator ons contactpersoon.
Is deelname aan de training verplicht?
Ja, voordat u de lessen gaat geven dient u de volledige training (3 uur) gevolgd te hebben. De licentie voor het gebruik van het lesmateriaal is persoonsgebonden en alleen af te nemen nadat de training is gevolgd.
Kan ik een deel van de training missen?
Nee dat gaat niet. De training duurt echt 3 uur (incl. korte pauze). Naast deskundigheidsbevordering op gebied van stress en signalering van stressklachten, worden veel actieve werkvormen geoefend. U bent daarna klaar om de lessen met nog maar minimale voorbereiding te geven.
Wanneer krijg ik toegang tot het lesmateriaal?
De docentenhandleiding wordt uitgereikt tijdens de training. Binnen 5 werkdagen na de training (doorgaans al de eerste werkdag na de training) ontvangt u een e-mail met uw persoonlijke inloggegevens (NB deze mail kan in een spam-folder terechtkomen).
Ik ben mijn gebruikersnaam of wachtwoord vergeten wat nu?
De gebruikersnaam is standaard uw eigen e-mailadres van school. Mocht u uw wachtwoord niet meer hebben dan kunt u die gemakkelijk automatisch opvragen door op de inlogpagina op 'wachtwoord vergeten' te klikken. U bereikt de inlogpagina door op www.psieg.nl rechtsboven in de hoek te klikken op 'inloggen mentoren'.
Mag ik mijn inloggegevens delen met mijn duo?
Nee, u mag uw inloggegevens niet delen met anderen. Alleen getrainde mentoren kunnen een persoonsgebonden licentie afnemen, geldig gedurende een schooljaar. Heeft u een duo-mentor? Dan krijgt hij/zij eigen inloggegevens zodra de training gevolgd is. Dit brengt voor school geen extra kosten met zich mee.
Mijn licentie is verlopen, wat nu?
Uw licentie en daarmee uw toegang tot het lesmateriaal is één schooljaar geldig. In de zomervakantie verloopt uw licentie automatisch, tenzij uw school uw licentie voor 15 augustus alvast verlengd heeft (dan houdt u toegang). Wij nemen voor de zomer contact op met school om te vragen of al duidelijk is wie de MoS gaan geven volgend schooljaar. Soms is dit pas aan het begin van het nieuwe schooljaar duidelijk en worden de benodigde licenties alsnog weer geactiveerd.
U kunt binnen school navraag doen of, en per wanneer de licenties weer verlengd zullen worden. Veelal is een afdelingsleider of zorgcoördinator ons contactpersoon.
Kan ik overstappen van module (onderbouw naar bovenbouw of v.v.)?
Om de bovenbouwlessen te kunnen geven, is het nodig dat u eerst de training volgt. Deze training is niet alleen theoretisch maar omvat ook actieve werkvormen die tijdens de lessen gebruikt worden. Zonder de bovenbouwtraining kunnen wij de kwaliteit van de lessen niet garanderen. Bovendien is het voor uzelf prettiger omdat de bovenbouwlessen best pittig zijn en moeilijker dan ze op het eerste gezicht lijken.
Gezien dat het eerste (meer theoretische) deel van de training voor u uit de onderbouwtraining al bekend is, zou u bij tijdgebrek na het eerste deel kunnen instappen. Toch adviseren wij om ook het eerste deel bij te wonen omdat herhaling het leereffect vergroot.
Voor de onderbouwlicentie is de situatie anders, omdat deze module iets minder van u vergt. Mentoren die al getraind zijn in de bovenbouwmodule kunnen overstappen naar de onderbouwmodule zonder extra training. Dit zal wel meer voorbereidingstijd vergen, omdat de stof nieuw is en de lessen niet geoefend zijn. Mocht u zich niet capabel of prettig voelen om de onderbouwlessen te geven, dan bent u uiteraard van harte welkom bij de training.
Waar vind ik meer informatie over stress?
Wanneer u inlogt op www.psieg.nl via 'inlog mentoren' dan kunt u naar het tabblad 'extra' gaan. Hier vindt u links en downloads voor meer informatie over stress. U vindt hier ook de extra hand-outs voor individuele leerlingen (o.a. over black-out, piekeren en negatief zelfbeeld).